Problémy s rekonstrukcí nemocnice pokračují. Kraj vypověděl firmám smlouvu

Přestavba chebské nemocnice nabírá další zpoždění. Karlovarský kraj odstoupil od smlouvy s dodavatelem rekonstrukce, protože se zakázka za téměř půl miliardy korun o měsíce zpožďovala. Novou soutěž na dodavatele by kraj chtěl vyhlásit do půlky příštího roku.

Kromě dalšího zpoždění, tak zřejmě poroste i cena za dokončení modernizace nemocnice. Agentuře ČTK to řekl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Dalibor Blažek. Ceny stavebních prací totiž od roku 2016, kdy se konala soutěž na stávajícího dodavatele, výrazně vzrostly.

 


„Rada Karlovarského kraje na svém mimořádném jednání schválila odstoupení od smlouvy se sdružením ESB-VCES Nemocnice Cheb z důvodu dlouhodobého nepokračování ve stavbě, z důvodů dlouhodobých termínových problémů a několikanásobného porušení smlouvy,” řekl Blažek ČTK.

Už od léta se firmy s krajem přou o platnost smlouvy. Podle nich byly v projektu chyby, požádaly proto kraj o dodatek s navýšením ceny a prodloužením termínu. Kraj to odmítl, protože by tím podle Blažka porušil zákon.

„V tuto chvíli je neproinvestováno zhruba 267 milionů korun, z toho zhruba 165 milionů je stavba a zhruba 100 milionů je vybavení a přístroje. Ty se ale soutěží zvlášť,“ řekl dále Blažek.

Kraj po dodavateli už v průběhu roku vymáhal penále za zpoždění stavby ve výši zhruba 80 milionů korun. Pravděpodobně bude také vymáhat ztrátu, která kraji vznikne tím, že se stavba bude muset soutěžit znovu a zřejmě za vyšší cenu. Celý spor tak podle agentury ČTK zřejmě skončí u soudu.

V chebské nemocnici vyrostl už nový pavilon A1 a radikální přestavbu měl prodělat i původní pavilon B. Kvůli pozastavené stavbě musí nyní část nemocnice fungovat v provizorních podmínkách. Rekonstrukce za téměř půl miliardy korun měla být původně hotová do konce letošního října. Město Cheb na ni má přispět celkovou částkou ve výši 40 milionů korun.

Zdroj úvodního obrázku: web Karlovarské krajské nemocnice

Čtěte více:


Jsme rádi, že nás čtete. Pokud byste chtěli naši práci ocenit, budeme rádi, když jakoukoli částkou podpoříte činnost Hospice Sv. Jiří. Doporučujeme stát se přítelem hospice a přispívat pravidelně. Děkujeme za vaši podporu.